nedelja, 24. julij 2011

Kaplja čez rob - kuponko.si

Za tiste, ki se vam ne da prebrati celega teksta, na kratko: če vas spama kuponko.si ali kdorkoli drug, se zganite in ga prijavite v treh korakih navedenih spodaj na tržni inšpektorat, informacijski pooblaščenki in zlorabljenemu sredstvu spama (korak 1, korak 2, korak 3). 



Nekaj dni nazaj je moja 76 - letna babica, ki svoj email uporablja morda 3x letno še zadnja v naši družini prejela oglasno sporočilo od kuponko.si. Vsi moji kolegi v službi so ali prejeli mail od njih, ali poznajo nekoga, ki ga je prejel. Vzniknilo je že nekaj threadov na drugih slovenskih forumih o teh izmečkih družbe in ugotovilo se je tudi, kako so po vsej verjetnosti prišli do naslovov večine nič hudega slutečih slovencev.



Ukrene pa se kot vedno nič!

Mislim, da je nastopil čas da si vsak od nas vzame tistih 5 minutk časa in v takih primerih stori prijavo na tržni inšpektorat, nato informacijskemu pooblaščencu, kot zadnje pa naj se ne pozabi tudi na zlorabljeno sredstvo pošiljanja spama, ki je v konkretnem primeru kuponko.si ameriško podjetje Mailchimp (ponavljam, Mailchimp sam ni izvor spama, je le podjetje, katerega je možno najeti za pošiljanje večje količine sporočil - v večini gre za legitimne kampanje, v primerih kot je ta, pa gre za zlorabo). Glede tržnega inšpektorata in informacijskega pooblaščenca je pomembna količina prijav in je velika razlika ali nekoga prijavijo trije ali pa tri tisoč žrtev spama. Zato moramo redno prijavljati spam. Zakaj bi kdorkoli pošteno in marljivo zbiral email naslove, če lahko preprosto pospama 2 miliona slovencev in se mu ne zgodi nič! Zame je to kaplja čez rob in je čas da se zganemo. Že če se za vsako neželjeno sporočilo plača po zakonu simbolična kazen, lahko naredimo vsaj to, da si vsak izmed nas vzame 5 minut svojega življenja in spmaerske izmečke prijavi - če ne drugega se bo morda kdo drug v prihodnosti premislil zaradi kazni in se bo dela raje lotil pošteno in brez goljufanja, tako kot ostali državljani Slovenije.


Korak 1, tržni inšpektorat

Obvestite tržni inšpektorat in v poslanemu sporočilu pripnite izvorno neželeno sporočilo: 

Naslovnik: tirs.info@gov.si
Tema: Prijava [vstavi smetilca] za kršitev ZVPot s pošiljanjem neželene pošte
Primer sporočila:

Spoštovani,
s strani [vstavi smetilca] sem pričela prejemati na svoj elektronski naslov [vstavi svoj e-mail] neželena sporočila brez kakršnekoli privolitve z moje strani. Neželjeno sporočilo prilagam kot priponko. ( Po potrebi: Od [vstavi smetilca] sem zahteval umik s seznam prejemnikom, a se smetenje kljub temu nadaljuje. )

Lep pozdrav,
Jana Novak
031 *** ***
01.08.2011
Ljubljana


Korak 2, informacijska pooblaščenka

Naslovnik: odprite tole stran: http://www.ip-rs.si/kazalo-kontakt-iskalnik/kontakt/ in izpolnite kratek obrazec
Vnesite ime, priimek in email naslov, na katerega ste prejeli neželeno pošto
Vnesite sporočilo informacijski pooblaščenki:

Prijava [vstavi smetilca] za pošiljanje neželene pošte


Spoštovani,
s strani [vstavi smetilca] sem pričela prejemati na svoj elektronski naslov [vstavi svoj e-mail] neželena sporočila brez kakršnekoli privolitve z moje strani. Neželjeno sporočilo prilagam kot priponko. ( Po potrebi: Od [vstavi smetilca] sem zahteval umik s seznam prejemnikom, a se smetenje kljub temu nadaljuje. )

Lep pozdrav,
Jana Novak
031 *** ***
01.08.2011
Ljubljana



Korak 3, zlorabljeno sredstvo neželenih sporočil

Prijavite SPAM-erja podjetju, katerega zlorabljajo za pošiljanje SPAM-a. V konkretnem primeru je to Mailchimp in prijava izgleda takole:
- obiščite povezavo: http://mailchimp.com/contact/abuse/
- izpolnite kratek obrazec:

MailChimp Campaign ID*: Vnesite v polje MailChimp Campaign ID številko poslane kampanje. To številko dobite v zaglavju prejetega SPAM maila (V GMailu kliknite Show original in najdite X-campaignid in vrednost za dvopičjem kopirajte v formo)




Name: Vnesti svoje polno ime
Email vnesite email naslov na katerega ste prejeli neželeno pošto.
Comments, Questions, Reason For Report vnesite naslednje sporočilo:

Dear Sir or Madam,
I have been receiving unwanted email messages from [vstavi ime smetilca]. I have never in any way agreed or opted in for this commercial campaigns. I demand immediate removal from the list of recipients and I expect you to take certain action to prevent sending unwanted email through your servers in future.

Yours sincerely,
Janez Novak
01.08.2011
Ljubljana,
Slovenia


Ni komentarjev:

Objavite komentar